HOUTEN VLONDER/S LATEN MAKEN/ BOUWEN




                                                               

bedrijfsinfo door www.buitenschrijnwerk.eu




HOUTEN VLONDER LATEN MAKEN/ BOUWEN


Houten vlonder laten maken
Houten vlonder laten maken


O zo gezellig als het mooi weer is in de lente, bij voorkeur op de eerste mooie dag direct al buiten te kunnen zitten op een zonnige plek in de tuin,....de warmte, de vogeltjes, de rust,...etc.etc.  Een houten vlonder laten maken is daarbij het antwoord, maar allicht niet het complete antwoord, want er kleven nogal wat risico's aan vast als men niet beseft wat men besteld.



Opdracht geven aan een bedrijf om een houten vlonder te laten maken is op zich niet moeilijk.
De kunst is om te weten wat er voor risico's aan kunnen kleven en zich daar op voor te bereiden.
Dat is de kunst.   Hiervoor zijn er een aantal zaken waar men rekening mee dient te houden alvorens men overgaat tot het laten maken van houten vlonders of een houten veranda .  Ten eerste moet men zich realiseren dat hout een volledig natuurproduct is, en dat het daardoor krimpt en uitzet,...dit is dan direct al het grootste probleem.  Voorts maken de verschillende houtsoorten onderling al een zodanig verschil dat het uiteen kan lopen van een absolute catastrophe tot super nauwkeurig vakwerk nog na 15 of 20 jaar ! In geval van een tuinterras laten aanleggen wat boven dampende en vochtige grond verblijfd is dit zeer zeker van belang. Verder zijn er verschillen in schroeven, die kunnen varieren van Gamma rommel tot op maat gemaakte schroeven van high-end kwaliteit.

Dan spelen de constructie technieken nog een grote rol zoals het afdekken van de schroefkoppen en het verlijmen van de constructie met de beste lijm ter wereld, of een onnozel potje bij de Hubo vandaan.... Al met al...een zee aan mogelijkheden en keuzes waar men op moet letten voordat men een contract ondertekent voor een houten vlonder te laten bouwen of houten vlonders te laten bouwen.  Indien het binnen moet plaatsvinden bij bijvoorbeeld exclusief parket, is deze nauwkeurigheid en behoedzaamheid uiteraard net zo van belang !



Houten vlonders laten maken
Houten vlonders laten maken

HET NATUURPRODUCT

Dit houd in dat het houtmateriaal iedere dag net even een iets andere temperatuur en relatieve vochtigheid heeft waardoor het houtmateriaal buiten leeft en nooit stilstaat. Zeker bij  poolhouses en bijgebouwen  waar continue de wind en regen op staat, is dit nog veel meer van belang !  De bouwer van de houten vlonder hoort zijn werkwijze er zo op aan te passen, inclusief de wijze waarop hij het hout laat zagen en aanleveren.  Het reguliere hout wat gebruikt word om houten vlonders mee te maken is over het algemeen Dosse gezaagd.   Dit wil zeggen dat het hout zich redelijk onstabiel gedraagd mbt krimpen en uitzetten in vergelijk tot Kwartiers of Rift gezaagd hout.    Dit laatste is een zaagmethode die veel stabielere houten planken produceert voor het bouwen van een houten vlonder.  Eis dus van de bouwer van uw toekomstige houten vlonder dat hij uitsluitend met Kwartiers of Rift gezaagd hout bouwt.


VERSCHILLEN IN HOUTSOORTEN ONDERLING

Houtsoorten in overvloed en de argeloze burger weet absoluut niet het verschil tussen de eerste verkoper z'n verhaal en de volgende.   Een vuistregel is dat hoe duurder het hout hoe beter, echter klopt dit niet altijd !   Veel veiliger is om zich te beperken aan een 3-tal houtsoorten bij een houten vlonderdek laten maken of een houten vlonder te laten bouwen, te weten; 
A)  Afzelia Dousse
B)  Teak
C)  Afrormosia
Alle andere soorten van Ipe, Padoek, Thermisch behandeld hout, tot Bankirai en Cumaru en Massaranduba id vergeleken bij de 3 commercieel hout, ondanks dat de prijs van sommige houtsoorten nog duurder zijn dan de bovenste 3   Geen moeilijke keuze dus ! In geval het te bouwen object ook nog wind moet vangen en daardoor bloot gesteld word aan grote krachten zoals een  hardhouten schutting zijn bovenstaanda houtsoorten zeker geen aanrader !



DE BEVESTIGING MATERIALEN

de schroeven nemen een aparte plek in dit verhaal om houten vlonders te laten maken of bouwen want hier blijft letterlijk de gehele constructie mee aan elkaar hangen.  Het is dus van belang dat de schroeven bestand zijn tegen de krimpen uitzetting van het houtmateriaal.  Bij   houten tuinvlonders slaan we direct al de spijker mee op haar kop.  De meeste schroeven hebben geen geheugen,...RVS bijvoorbeeld, bestaat voor 70% uit Nickel wat zich bij uitzetting gedraagd als een trekdrop,....het rekt wel uit maar veert niet terug....!  Een big NoNo !   Hierdoor komen schroeven omhoog en komen planken op den duur los te zitten.  Een schroef van Titanium of Carbonstaal wat veel gebruikt word bij een houten poort veert wel volledig mee met de krimp en uitzetting van het hout, dus hier ligt de oplossing in.



DOKEN EN LIJMSOORTEN

Ook hier zijn er legio mogelijkheden die allemaal een verschillende uitwerking zullen geven.
Om direct maar met de deur in huis te vallen kunnen we alle bestaande lijmsoorten direct naar de prullenbak verwijzen en direct overgaan op de absolute Rolls-Royce lijm die overal ter wereld gebruikt word waar de hoogste eisen gesteld worden aan houtverbindingen en het laten maken of bouwen van een houten vlonder. Bij  buitenparket  in extreme weersomstandigheden, is de Resorcinollijm van Enea op Formaldehyde basis in een 2-componenten uitvoering.  Beter bestaat niet en de lijm is bovendien absoluut niet duur !

Voorts het fenomeen doken. Voor een spa inbouw terras een must omdat er vaak met blote voeten op gelopen moet worden.  Dit zijn de donkere rondjes die u ziet in de bovenste rode vlonder. Dit zijn ronde houten propjes die de schroef afdekken tegen het inkruipen van vocht, wat op zich een beschermende factor is tegen de krimp en uitzetting onder de schroefkop. Voor een spaterras gemaakt in een  tuinvlonder  geldt uiteraard dezelfde visie.  Al met al een aantal punten waar de consument rekening mee dient te houden tijdens het laten maken van een houten vlonder.  Indien de consument verdere info wil hebben kan er contact gelegd worden via de site www.buitenschrijnwerk.eu  Uiteraard kan u ook info krijgen over de terrasplanken zelf met alle info over 240 verschillende houtsoorten.


INS EN OUTS VAN HET UITBESTEDEN AAN EEN VAKMAN

*  zelf geen werk
*  ook geen bemoeienis
*  wel iets duurder
*  garantie v 25 jaar
*  visueel een veel mooier product
*  geen technische problemen in de loop der tijd
*  product behoudt haar schoonheid na vele jaren



Houten vlonders laten bouwen
Houten vlonders laten bouwen



Houten vlonder laten bouwen
Houten vlonder laten bouwen



BUITENSCHRIJNWERK PLAATST EEN HOUTEN VLONDER  OF HOUTEN VLONDERS IN DE VOLGENDE GEMEENTES;



NEDERLAND:
Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, ’t Gooi, Blaricum, Laren (N-H), Eindhoven, Hilversum, Eindhoven, Breda, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Gouda, Alphen a/d Rijn, Arnhem, Nijmegen, ’s Hertogenbosch, Helmond, Uden, Oss, Veghel, Tilburg, Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Heerlen, Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Hengelo, Enschede, Almelo, Weert, Amersfoort, Zeist, Sittard, Roermond, Heerlen, Maastricht, Geleen, Gorinchem, Zoetermeer, Lisse, Hillegom, Harderwijk, Ermelo, Woerden, Zwolle, Almere, Lelystad, Doetinchem, Zutphen, Reeuwijk, Loosdrecht, Vinkeveen, Nieuwkoop, De Kaag, Leimuiden, Breukelen, Aalsmeer, Ter Aar, Blaricum, Laren, Eemnes, Muiden, Bussum, Schijndel, Boxtel, St. Oedenrode, Oisterwijk, Oosterhout, Oirschot, Waalwijk, Zandvoort, Bloemendaal, Valkenswaard, Waalre, Nuenen, Baarn, Epe, Ede, Veenendaal,Landsmeer, Giethoorn, Kamperland, Warmond, Roelofarendsveen en Nederhorst den Berg.

                                                                                                                                                            

BELGIE:                                                     
Brussel, Antwerpen, Leuven, Gent, Hasselt, Turnhout, Mechelen, St Niklaas, Lommel, Geel, Brasschaat, St- Martens-Latum, Knokke/Heist, Keerbergen, Lanaken, Brussel, Kortrijk, Brugge, s-Gravenwezel, Schilde, Aarschot, Diest, Mol, Herentals, Dendermonde, Retie, Kasterlee, Oud Turnhout, Tongeren, St.-Truiden, Tessenderlo, Heist op den Berg, en Oostende, Lokeren, Deinze, Waregem, Oudenaarde, Roeselare, Schoten, Kapellen, Bree, Peer, Hoogstraten, Bonheiden, Blankenberge, De Haan, Nieuwpoort, De Panne, Brugge, Kalmthout en Essen.